Настояща изложба

Стоян Чуканов

18.05.2020 - 08.06.2020

Галерия „Контраст“ има удоволствието да ви покани на юбилейната изложба на художникът Стоян Чуканов, която ще се състои на 5-ти март от 18:30 часа. Освен най-новите си живописни картини, авторът ще покаже подбрана експозиция от по-ранните си творби и акварели, чрез които ще можете да проследите развитието на неговото творчеството досега. През 2017 година след близо 12 годишно отсъствие от българския художествен живот Чуканов направи едно успешно завръщане на българската сцена с изложба в столичната галерия „Лоранъ“. Сега той ще отпразнува своя юбилей с изложбата „50“ в галерия „Контраст“, която подготвя в продължение на година. Стоян Чуканов има зад гърба си десетки изложби у нас и в чужбина, а името му е добре познато в Съединените щати, Швейцария и Белгия. Като илюстратор Чуканов работи и за нюйоркско издателство, с двуезични книги, което събира автори от над 40 националности. Една от книгите, които той илюстрира е на носителят на Пулицър Стенли Кюниц, с неговите последни подписи. За творчеството на художника Николай Ущавалийски казва „Стоян Чуканов е дълбоко в своя свят, на своя територия. Стъпил на своите мостове, които продължава да гради. Мостове, които свързват въображаемото и реалното, изреченото и недоизказаното, мечтата на детето и съвременната мисловност на художника“.

Галерия "Контраст"

Избраната локация – ул „Цар Самуил” 49 не е случайна. Това е улицата на галериите. Никъде в столицата, няма толкова много галерии на една улица. Нещо повече, в съседните преки, освен галерии, има много антикварни магазини, ателиета на художници и арт студия. Това превръща района между булевардите „Витоша”, „Христо Ботев”, „Патриарх Евтимий” и улица „Алабин” в цял артистичен квартал. Наоколо всеки ценител на изкуството може да намери подходящата картина или антикварен предмет, да поговори с галеристи и художници, или пък просто да се наслади на досега с изкуството.

Автор на фокус

Стоян Чуканов

Стоян Чуканов е роден през 1970 г. в гр. София. През 1996 г. завършва Националната художествена академия. От 2001 г. до 2013 г. живее в САЩ. От 1993 г. реализира 44 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна (България); Брюксел, Бенш (Белгия); Хайделб