current exhibition

„ДОМЪТ МИ, ДОМ ЗА МОЛИТВА ЩЕ СЕ НАРЕЧЕ“ изложба живопис на презвитера Тереза Зиковска

03.05.2022 - 27.05.2022

БЛАГОРОДНАТА ЕНЕРГИЯ НА МОЛИТВАТА В столичната галерия „Контраст“ на 3 май, вторник, от 17.30 ч. Тереза Зиковска представя една селекция от маслени платна, посветени на вярата и християнството с емблематичното заглавие „Домът ми, дом за молитва ще се нарече“. Просветената публика знае, че тази художничка отдавна се насочва към темата за вярата, за изцерителната същност на молитвата, за енергията на благородните духовни послания. Повече от две десетилетия вече тя съзерцава красотата на редица духовни места в Гърция, Русия, Украйна, Йерусалим, Кападокия, Турция и особено някои от българските манастири и църкви. Тя е създала серия от платна, посветени на Рилския, Клисурския, Троянския, Бачковския манастир, както и редица православни храмове и параклиси в цялата страна. Самата Тереза Зиковска споделя за новата си експозиция, че се интересува не толкова и не само от архитектурата на отделния храм, колкото иска да пресъздаде Храмът на душата – тялото като храм и на нашата планета, като храм на всички нас. „В картините ми, подчертава тя, са отразени чувства, които са се породили от многобройните поклоннически пътувания по святи места и от моите творчески и духовни преживявания и търсения. Ателието ми е моята голгота!“ Тереза Зиковска има усет за езика на багрите, тя изследва модулациите на сенките и полусенките и изгражда своите пластически образи с разбирането за неразривната хармонична връзка между форма и съдържание. Затова следва интуитивно чувството за мяра и пропорции. Четката й е движена от порива на чувствата и съзерцанието на сърцето. И главната й цел е да прозре магията на благородната енергия на молитвата.

Галерия "Контраст"

Избраната локация – ул „Цар Самуил” 49 не е случайна. Това е улицата на галериите. Никъде в столицата, няма толкова много галерии на една улица. Нещо повече, в съседните преки, освен галерии, има много антикварни магазини, ателиета на художници и арт студия. Това превръща района между булевардите „Витоша”, „Христо Ботев”, „Патриарх Евтимий” и улица „Алабин” в цял артистичен квартал. Наоколо всеки ценител на изкуството може да намери подходящата картина или антикварен предмет, да поговори с галеристи и художници, или пък просто да се наслади на досега с изкуството.

ARTIST ON FOCUS

Тереза Зиковска

Тереза Зиковска работи и живее в гр. Варна През 1993г завършва ССХУ по Приложни Изкуства – гр. София През 1998 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Васил Овчаров и проф. Вихрони Попнеделев. От 1999 г. до 2006 г. е асистент